ליקויי שמיעה: אילו סוגים קיימים ואיך נתמודד איתם
ליקויי שמיעה הם למעשה הגדרה כללית לכל סוגי הבעיות העלולות להוביל לירידה באיכות השמיעה, כאשר ישנם שלושה סוגים עיקריים של ליקויי שמיעה: ליקוי שמיעה הולכתי, ליקוי שמיעה עצבי וליקוי שמיעה משולב הידוע גם בשם ליקוי שמיעה מעורב. בשורות שלפניכם ריכזנו עבורכם מידע כלל אודות כל אחד מסוגי הליקויים ודרכי ההתמודדות עם הירידה באיכות השמיעה.
מהו ליקוי שמיעה הולכתי?
ליקוי שמיעה הולכתי הינו ליקוי אשר מוביל לירידה קלה או מתונה באיכות השמיעה. ליקוי זה נובע כתוצאה מבעיות שונות באוזן התיכונה או החיצונית ובחלק מהמקרים מדובר בליקוי שמיעה זמני המוביל לירידה זמנית באיכות השמיעה. ברוב המקרים, לקות שמיעה הולכתית ניתנת לטיפול תרופתי, טיפול כירורגי וטיפול באמצעות עזרי שמיעה.
מהו ליקוי שמיעה עצבי?
ליקוי שמיעה עצבי עלול להוביל לירידה קלה, מתונה או אף חמורה באיכות השמיעה. ליקוי שמיעה זה נובע על רקע פגיעה או מחסור בתאי החישה המצויים בעצב השמיעה באוזן. הטיפול בלקות שמיעה עצבית מיושם באמצעות עזרי שמיעה שונים המותאמים לדרגת החומרה של הליקוי, לרבות, שימוש בשתלי שבלול המושתלים בקרב האנשים הסובלים מליקויי שמיעה עצביים חמורים או עמוקים.
מהו ליקוי שמיעה משולב ו/או מעורב?
ליקוי שמיעה מעורב (משולב) הינו ליקוי הנוצר כתוצאה משילוב בין ליקוי שמיעה הולכתי לבין ליקוי שמיעה עצבי והוא מתרחש לנוכח הימצאותן של בעיות שונות באוזן הפנימית, החיצונית והאוזן התיכונה. הטיפול בליקוי שמיעה משולב מיושם באמצעות כל דרכי הטיפול הנפוצים לטיפול בלקות שמיעה כזו או אחרת, לרבות, טיפול תרופתי, טיפול כירורגי-ניתוחי, טיפול באמצעות עזרי שמיעה וטיפול באמצעות שתלי שבלול. במידה ואתם חושבים שיש לכם ליקוי שמיעה, או שאתם מפתחים ליקוי שמיעה אנו ממליצים ללכת להיבדק בהקדם האפשרי. כנסו לעמוד בדיקת שמיעה למידע ופרטים נוספים
מהן הסיבות לירידה באיכות השמיעה?
ליקויי שמיעה שונים מסווגים על פי דרגות חומרה שונות (קל, מתון, חמור ועמוק), עלולים להופיע בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים כאחד, כאשר בין יתר הסיבות הנפוצות ביותר לירידה באיכות השמיעה תוכלו למצוא:
הימצאותה של שעוות אוזניים מרובה
עודף שוועה באוזן עלול להוביל לחסימת מעברי הקול ולכן הוא נחשב לגורם השכיח והנפוץ ביותר לליקויי שמיעה הולכתים. הטיפול בבעיה מתאפשר באמצעות ניקוי פקק שעווה אצל רופא אף אוזן גרון או באמצעות שימוש בטיפות אוזניים ותרסיסים שונים המסייעים להמסת השעווה וסילוקה מחלל האוזן.
גיל כרונולוגי
נשים וגברים מגיל 60 ואילך נוטים לסבול מירידה קלה עד חמורה באיכות השמיעה וזאת לנוכח תהליכים פיזיולוגיים שונים המתחרשים בעצב השמיעה. הליקויים במקרים הם לרוב מקרים של ליקויי שמיעה עצביים הניתן לטיפול באמצעות מכשירי שמיעה המותאמים למבוגרים.
חשיפה לרעש
חשיפה ממושכת למוקדי רעש שמעבר לנורמה עלולים להוביל עם הזמן להופעת ליקוי שמיעה הולכתי, עצבי או מעורב, כאשר הימנעות ממוקדי הרעש תצליח בחלק גדול מהמקרים להשיב לכם את איכות השמיעה שנפגעה. יחד עם זאת, חשוב לציין שפגיעה באיכות השמיעה כתוצאה מחשיפה ממושכת למוקדי רעש, עלולה להוביל לנזקי שמיעה בלתי הפיכים.